Korte geschiedenis van de familie Lieuwens

Home  >>  Korte geschiedenis van de familie Lieuwens

De geschiedenis van de familie Lieuwens.

Ik zal op deze website de geschiedenis schrijven van de familie Lieuwens, beginnende in Friesland omstreeks 1700. De timmerman Lieuwe Pieters die omstreeks 1760 de Doopsgezinde Kerk in Heerenveen bouwt. De kerk staat er nog steeds in de Vermaningsteeg achter de Lindegracht. In 1824 schrijft Dominee Hillebrand Andreas Lieuwens een boek. Dat boek heb ik heel kortgeleden kunnen kopen. In het boek staat het handschrift van Jacobus de zoon van Hillebrand Andreas Lieuwens.

In 1855 vertrekt een weduwe Lieuwens met twee kinderen naar Rotterdam om daar te trouwen. Waarom en hoe dat gebeurd is, wat de achtergrond daarvan was zal ik vertellen. De twee kinderen, een zoon en een dochter, verhuizen mee naar Rotterdam. De jongen (Hillebrand Andreas Lieuwens) wordt sterk beïnvloed door zijn stiefvader de architect John Metzelaar, hij kiest zelfs het beroep van aannemer wat in het verlengde van het beroep van zijn stiefvader ligt. Een geschilderd portret van de jongen uit 1855 zal ik laten zien. Zijn zoon (Willem Hillebrand Lieuwens) en zijn kleinzoon (mijn vader Hillebrand Andreas Lieuwens)  kiezen ook een vergelijkbaar beroep, namelijk architect en makelaar in onroerende goederen. De achtergronden van deze aardige stiefvader de architect John Metzelaar  zal ik geheel uit de doeken doen.

Willem Hillebrand Lieuwens is in de periode 1895-1940 architect geweest in Rotterdam, hij ontwerpt geen kerken, maar wel een winkel met woonhuis in de Avenue Concordia, een bioscoop op de Coolsingel, een garage met woonhuis op de Baan en nog vele andere gebouwen in Rotterdam. Veel van zijn gebouwen zijn bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940 verwoest.

Ik ben zelf een aantal keren in de winkel op de Avenue Concordia geweest. In de winkel was de banketbakker Carlier gevestigd. Wij woonden daar vlakbij in de Concordiastraat, de straat heet nu Voorschoterstraat. Ik wist toen niet dat dat pand door mijn grootvader was ontworpen.

Ik zal de geschiedenis schrijven in blog berichten. Ik zal ze daarna samenvoegen tot een logisch geheel op een andere pagina op deze website.