De bouwstijl van Willem Hillebrand Lieuwens

Home  >>  Geen categorie  >>  De bouwstijl van Willem Hillebrand Lieuwens

De bouwstijl van Willem Hillebrand Lieuwens

De Bouwstijl van Willem Hillebrand Lieuwens en twee nu nog bestaande door hem ontworpen huizen.

 

Zijn bouwstijl.

Paul Groenendijk schrijft heel recent in 2015 voor de Kunsthal in Rotterdam een artikel over gebouwen en woonhuizen in Rotterdam die omstreeks 1900 in Jugendstil ontworpen zijn. In dit artikel komen ook twee woonhuizen voor die door H.A. Lieuwens & Zoon ontworpen zijn, dus door Willem Hillebrand Lieuwens.

Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw ontstond een nieuwe richting in de architectuur en de toegepaste kunsten. Een stijl met grillige vormen en decoraties met dier en plantmotieven. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe materialen zoals smeedijzer, glas-in-lood en machinaal vervaardigde geglazuurde stenen en keramisch tegels. Deze stroming heet Art Nouveau, Nieuwe Kunst of Jugendstil. Deze stijl is een overgang naar een nieuwe tijd, een stijl van de nieuwe rijken van toen, een grootstedelijke middenklasse op zoek naar een eigen identiteit. De gegoede burger laat zich een eigen huis in Jugendstil bouwen en onderscheidt zich daardoor, wil zijn rijkdom tonen.

Sommige gevels tonen nog steeds een bijna onbeperkte detaillering en uitbundigheid met prachtige sluitstenen, veel smeedwerk, mooie balkonhekjes, gevelstenen, raamkozijnen en daklijsten.

Een groep jonge Rotterdamse architecten, waaronder Willem Hillebrand Lieuwens realiseerde Jugendstil gebouwen in Nederland. Zij waren afkomstig van de in 1887 gestarte architectuur opleiding van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen.

Vele gebouwen van Willem Hillebrand zijn in de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Ik heb twee door hem ontworpen huizen gevonden die nog bestaan. Het hoekpand op de Avenue Concordia 55-61 is in 1899 gebouwd. Het woonhuis op de Parklaan 44 is in 1903 gebouwd. Wim was toen rond de dertig jaar, een beginnend architect. Dit soort opdrachten moeten voor hem zeer vererend zijn geweest. Ik heb zelf in de Concordiastraat, nu Voorschoterstraat, gewoond, dat is de volgende zijstraat, richting Oudedijk. Ik heb regelmatig langs dit pand op de Avenue gelopen maar nooit geweten dat dit door mijn grootvader ontworpen was, waarschijnlijk wist mijn vader dat ook niet. Wij hebben in 2016 foto’s gemaakt van beide panden. Het meest opmerkelijke en ook erg leuk aan het pand op de Parklaan is dat onder op de pui rechts staat W.H. Lieuwens, architect, een soort handtekening onder een schilderij, wij hebben dat niet kunnen vinden op de pui van het pand op de Avenue Concordia.

Parklaan 44

Het is een prachtig gebouw met heel veel uitgewerkte details.

Aan de voet van het gebouw zien we links een zwarte smeedijzeren leuning.

Rechts onderop de pui staat W.H.Lieuwens architect, een soort handtekening onder een schilderij.

De voordeur is nog steeds origineel met prachtig glas en lood. Daar boven nog twee kleine boogramen met een pilaartje daar tussen.

Het middenpaneel in de deur.

Twee pilaren aan de zijkant, heel rijk bewerkt, onder de pilaren prachtig steen werk. De bovenkant van de pilaren heeft een prachtige afwerking.

Naast de voordeur is een erker, de onderkant en de ramen van de erker hebben allerlei steen decoraties.

De raampilaren versiert met kleine hoefijzertjes.

De bovenkant van een raam. Ook de onderkant van de dakgoot is rijk voorzien

Avenue Concordia 55-61

Het bestaat uit twee panden. In het linkerdeel zit al sinds 1903 de banketbakker Carlier. Ook het winkelinterieur is ontworpen door Willem Hillebrand Lieuwens. In vergelijking met het pand op de Parklaan is dit pand nog fraaier, nog meer versierd, nog meer creativiteit.

Het linkerdeel. Op de begane grond een nog steeds bestaande banketbakkers winkel Carlier. Op de eerste etage een fraaie erker met daarboven een torentje met een prachtige beeldplaat.

 Een prachtige bewerking op het torentje.

In 1899 gebouwd. Toen was Willem Hillebrand pas 28 jaar, dat moet een geweldige opdracht voor hem geweest zijn. Prachtige bloemen  en planten, een prachtige versiering. Aan de twee zijkanten van het torentje zit een spin/ een kwal, een mooie versiering.

De dakgoten

De hoek met een mooi balcon.

De voordeur en het raam van het hoekpand. Je ziet hier raam en deurkozijnen die hij ook gebruikt op de Parklaan.

Rechts naast het torentje zitten nog 5 raampjes

Het balkon met prachtig houtsnijwerk, op de hoeken van het pand geglazuurde stenen ter versiering.

In een volgende blog zal ik nog vele andere door hem ontworpen gebouwen behandelen.

 

One Comment so far:

  1. Robert de Hartog schreef:

    Hello. My grandfather: Hugo H de Hartog, owned 55 Avenue Concordia until He was put in Westerbork concentration camp and Theresienstadt. The house was stolen by the Nazi occupation. He returned in 1945 but never was able to get it back.
    Does anyone have any photos of H H de Hartog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *