Willem Hillebrand Lieuwens de eerste jaren.

Home  >>  Willem Hillebrand Lieuwens (1871-1945)  >>  Willem Hillebrand Lieuwens de eerste jaren.

Willem Hillebrand Lieuwens de eerste jaren.

On januari 27, 2017, Posted by , in Willem Hillebrand Lieuwens (1871-1945), With No Comments

Willem Hillebrand is geboren op 8 november 1871 in Rotterdam. Hij werd Wim genoemd. Zijn ouders waren niet erg gelukkig met kinderen krijgen. Hun eerste kind sterft bij de geboorte, het tweede kind leeft maar een paar maanden, dan wordt Hugo geboren in 1869, het vierde kind overlijdt na een paar maanden en dan wordt Wim in 1871 geboren. Hierna zijn nog een aantal kinderen geboren en ook een paar weer heel snel overleden. Zijn moeder krijgt totaal 12 kinderen, waarvan 5 of bij de geboorte of op jonge leeftijd overlijden. Wim groeit op met 3 broers en 3 zusters. Zijn vader was eigenaar van een aannemerij. Hij had metselaars en timmerlieden in dienst. Door het groeiende gezin zijn ze een aantal keren in Rotterdam verhuisd. Toen Wim geboren werd woonde het gezin op Delftsevaart 22. Ze  verhuisden daarna naar Wijnhaven 44, daarna naar Haagseveer 14 en uiteindelijk op het Couwenburgseiland 12, allen in Rotterdam.

Zijn vader zal hem ongetwijfeld gestimuleerd hebben om net als hijzelf had gedaan Bouwkunde te gaan studeren op de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. De Academie was echter in 1887 een nog interessantere architecten opleiding gestart en Wim werd een van de eerste leerlingen. Hij heeft het afgemaakt en werd architect. Zijn vader had een firma met de naam H.A. Lieuwens, onder die bedrijfsnaam werkte hij. Wim is toegetreden tot de firma van zijn vader en na enige tijd werd hij medevennoot. De naam van de firma veranderde van H.A. Lieuwens in H.A. Lieuwens & Zoon. De volledige naam van de firma was eerst H.A. Lieuwens Timmerlieden en Metselaars. Ik vond een kranten advertentie uit 1901 die luidt: Heden herdenkt Piet Smit, Metselaar dat hij 35 jaar geleden in dienst trad bij H.A. Lieuwens. De advertentie had als trotse ondertitel H.A. Lieuwens Architecten Timmerlieden en Metselaars. Hij was dus sinds 1866 in dienst, sinds de oprichting.

Op 26-5-1899 trouwt Willem Hillebrand Lieuwens met Anna Dorothea Pabbruwe.

Een foto van een prachtig paar.

In de huwelijks acte staat vermeld:

Anna Dorothea Pabbruwe, 22 jaar, geboren op 28 februari 1877 in Welper, gemeente Hattingen in Pruisen, wonende in Den Haag, minderjarige dochter van Ir. Hermanus Pabbruwe, overleden en Dorothea Johanna Wins. Willem Hillebrand Lieuwens met de trotse vermelding  “architect”. De comparanten hebben overlegd hun beide geboorteakten, de doodakte van haar vader en het certificaat van des comparants voldoening aan de Nationale Militie. Getuigen waren een broer van haar vader Abraham Pabbruwe, 46 jaar, secretaris der Maatschappij van Nederlandsch Westphalische Spoorwegen wonende in Winterswijk, een broer van haar moeder Henri Wins, 56 jaar, commies bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag, zijn broer Hugo Leonard Lieuwens, 30 jaar, kandidaat notaris en zijn zwager Alexander Bikkers fabrikant.

Ze gaan wonen op het Bolwerk 3 vlakbij het Witte Huis. Het Witte Huis was pas gebouwd, het zal een zeer aansprekend gebouw geweest zijn want het was toen het hoogste kantoorgebouw van Europa en het was gebouwd in art nouveau stijl en dat was voor Wim erg aansprekend, want hij ontwierp ook huizen, kantoren en bioscopen in die stijl. De aannemer bouwde het Witte Huis voor 130.000 gulden. Je ziet op de foto uit 1899 rechts het Witte Huis, aan de linkerkant een rij huizen en Wim en Anna woonden in het derde huis vanaf de rechterkant. Van uit het huis heeft men een heel mooi uitzicht over de Nieuwe Maas. Je ziet op deze foto hoe het verkeer in Rotterdam was in 1899, heel veel paard en wagens. Op de achtergrond zie je links de spoorbrug over de Maas en rechts achter het Witte Huis het spoorwegviaduct dat dwars door Rotterdam liep.

De linker panden zijn in 1950 gesloopt. Het Witte Huis staat er nog steeds.

Hun oudste zoon Hillebrand Andreas Lieuwens, mijn vader, wordt hier op 18 februari 1900 geboren. In 1904 verhuist het gezin naar de Hoflaan 49 in Kralingen / Rotterdam. Dat pand zag er in het begin van de 21e eeuw dus 100 jaar later zo uit.

Hoflaan in 1900

De Hoflaan in Kralingen was in die tijd een laan met prachtige villa’s, zelfs de burgemeester van Rotterdam had daar zijn ambtsvilla. Het feit dat Willem Hillebrand hier kon gaan wonen betekent dat hij zeer succesvol was als architect. Dat zal ook blijken uit de huizen, kantoor panden, garage bedrijf, sigarenfabriek en vele andere gebouwen die hij in Rotterdam ontworpen heeft.

Anna Dorothea had een personeels advertentie geplaatst waarin in ze een Dagmeisje vraagt om de groote meid behulpzaam te zijn. Het resultaat was waarschijnlijk zo goed dat ze vrij snel daarna voor haar moeder in Den Haag ook een personeels advertentie plaatst. Haar moeder had ook meer personeel nodig. Ze had reeds een “groote meid” inwonend en men zocht nog inwonend een net meisje van ongeveer 16 jaar om de “groote meid” behulpzaam te zijn. Het jaarsalaris was 125 gulden.

In een volgend artikel zal ik door heem ontworpen huizen bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *