Apotheek op de Lindegracht in Heerenveen

Home  >>  Leonardus Hugeus Bronsema Lieuwens (1812-1848)  >>  Apotheek op de Lindegracht in Heerenveen

Apotheek op de Lindegracht in Heerenveen

Apotheek Lindegracht 39 Heerenveen.

Kaart heerenveen nog invoegen en beschrijven, wie waar woonden

Het pand was in de 18e eeuw eigendom van de naastwonende boer Wytze Jeens Brouwer, liefdepreker bij de Doopsgezinde Gemeente. Na zijn overlijden is het geërfd door twee nichtjes, dochters van Tjeerd Jeens. Ongeveer in 1750 is het pand verhuurd aan de korfmaker Arend Breekveld tot 1778. Op 9 november 1779 werd het pand gekocht door Lieuwe Pyters (timmerman en overgrootvader van Leonardus) van Antje Tjeerds Brouwer, Hylke Jacobs te Amsterdam en Hendrik Calker te Groningen.

Na het overlijden van Lieuwe Pyters wordt het pand geërfd door Antje Lieuwens (dochter van Lieuwe Pyters), die “hetzelve een reeks van jaren had bezeten, zonder dat hiervan een titel bestaat over overschrijvingen in de hypotheken heeft plaats gehad.  Na het overlijden van Antje Lieuwens wordt het pand geërfd door Antje Tjeerds Veenstra ( een zoon van Antje). Op 15 mei 1838 wordt het pand door Antje Tjeerds Veenstra en Hendrik Harmens Brandenburg ( schipper) verkocht aan Tjebbe Kornelis Zwaagstra, grieterij ontvanger van Aengwierden ( nu Heerenveen). Huurder werd Leonardus Hugeus Bronsema Lieuwens, die het pand op 15 mei 1843 koopt voor 2.500 gulden. In de koopakte staat vermeld dat hij een domine’s zoon is uit Idaard en dat hij bij de Belgische opstand in 1830 als student-vrijwilliger is uitgetrokken.

In juli/augustus 1856 wordt het pand publiek verkocht door Dievertje Biersma, weduwe Bronsema Lieuwens en haar tweede echtgenoot Johan Frederic Metzelaar, architect te Rotterdam, voogdes en medevoogd over de kinderen Hillebrand Andreus en Hendrika Anna Gesina Lieuwens met als getuige Roelof Biersma (vader van Dievertje), griffier bij het ie kantoor arrondissement Heerenveen als toeziend voogd. De koper was Wiardus Meijer, apotheker te Winschoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *