In 1835 schrijft Hillebrandus Andreas Lieuwens (Amsterdam 1786- Heerenveen 1840) een boek.

Home  >>  Hillebrand Andreas Lieuwens (1784-1840)  >>  In 1835 schrijft Hillebrandus Andreas Lieuwens (Amsterdam 1786- Heerenveen 1840) een boek.

In 1835 schrijft Hillebrandus Andreas Lieuwens (Amsterdam 1786- Heerenveen 1840) een boek.

On april 29, 2016, Posted by , in Hillebrand Andreas Lieuwens (1784-1840), With 2 Comments

In 1835 heeft hij samen met Dominee Henricus Muntingh, predikant in Harich en Dominee Lambertus van Giffen (waarschijnlijk de vader van zijn vrouw) predikant in Wijkel, Feerwerd (provincie Groningen) onder het pseudoniem Gamma der Vinen, “de drie vrienden” een boek geschreven met als titel

Bloemlezing, Geschiedkundige minder algemeen bekende bijzonderheden betrekkelijk de Nationale synode te Dordrecht 1618-1619, eene ontspannende lectuur voor onze tijd. Dit boek heeft in de tijden voor de afscheiding veel opgang gemaakt.

boek van ha lieuwens

Ik had gehoord van Ds Jelte Oosterhuis over het bestaan van dit boek. Ik had een kopie van het titelblad. Je denkt niet dat je het ooit in je bezit zou kunnen krijgen, zou een exemplaar überhaupt nog bestaan, waarschijnlijk niet. Maar tegenwoordig kan je nog iets anders doen, iets nieuws doen, wat vroeger niet bestond. Je kan googlen. Dat heb ik gedaan. Ik heb het boek omstreeks 2012 gevonden bij een antiquair in Haarlem, ik heb het gekocht voor 25 euro. Op de eerste pagina staat de handtekening van A.J. Lieuwes, Ds Andreas Jacobus Lieuwens, de oudste zoon van Hillebrand Andreas, dus dat is zijn eigendom geweest. Met recht een familiestuk!

2 Comments so far:

 1. Marije Lieuwens schreef:

  Wauw dat je dat gevonden hebt!

  • Erik Lieuwens schreef:

   Beste Marije,
   Toch maar altijd googlen,gevonden bij een boeken antiquair in Haarlem. Gekocht voor 25 euro. Het is eigendom geweest van J.Lieuwens, tenminste dat staat op het titelblad, dat is de broer van Bronsema Lieuwens uit Oudega.
   Ik moet het nog lezen en dan schrijf ik een samenvatting.
   Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *